Forside /
12. april 2017

Fremtidens boliger til hjemløse og studerende

To unge aarhusianere tænker ind i boxen. Nyt initiativ ved navn Life In A Box skal give tag over hovedet til studerende og hjemløse.

Skrevet af Jannik Stanley Nielsen

Mobile boliger af høj kvalitet til en pris mellem 250.000 og 400.000. Du kan selv være med til at bygge og udforme dit hjem, og materialerne er rå og naturlige, så de også er billige at udskifte. Det er grundidéen i et nyt projekt af 32-årige Levi Dørken og 29-årige Thomas Degn fra Aarhus – to venner fra Aarhus som fik en god idé, da de gik en tur langs vandet ved Aarhusbugten i sommeren 2016.

De ville lave et projekt sammen, og inden gåturen var slut skulle idéen være klar. Og det blev den. De fandt på at skabe projektet Life In A Box, et boligprojekt hvor Thomas´ evner som arkitekt og Levis´ erfaring fra byggebranchen kunne bruges. Grundidéen er simple træboliger, som kan bruges i mange sammenhænge, og som løser sociale udfordringer. Folk kan selv være med til at bygge boligen, og boligerne kan bruges i mange sammenhænge. Tanken var i første omgang at opføre billige boliger til studerende.

Idéen udsprang af, at det er svært at bygge billige boliger i Aarhus, fordi kvadratmeterprisen på byggegrunde er meget høj. Så de tænkte, at det var smart at udnytte tomme byggegrunde, inden der blev bygget på dem, da mange byggegrunde alligevel står tomme i op til to år. Derfor skulle boligerne være mobile, så man kunne flytte videre til næste uudnyttede grund, når bygherrerne gik i gang med det oprindeligt planlagte projekt på grunden. Og så gik de i gang med at udvikle – helt konkret ved at mødes klokken fem om morgenen, inden deres fuldtidsjobs kaldte.

De arbejdede videre med idéen, og en dag ringede telefonen. Det var By og Bolig-afdelingen i Aarhus Kommune, som havde hørt om projektet og spurgte, om man kunne udnytte den samme idé til hjemløse og samtidig gøre det til et slags selvbyggerprojekt. Og så tog projektet endnu en idealistisk drejning med en udpræget social dimension. Det er nemlig blevet vigtigt for de to venner at løse hjemløseproblematikken, og det betyder at idéen nu er føre projektet videre i samarbejde med Aarhus Kommune. Og der er perspektiver i projektet. Kirsten Lund Frandsen, kontorchef i Byg og Bolig og rådmand for Sociale Forhold og beskæftigelse Thomas Medom (S) bakker begge op om idéen, og samtidig forventer kommunen snart at frigive midler til alternative boformer for hjemløse, herunder selvbyggerprojekter.

De to venner klar over, at ikke alle hjemløse har håndværksmæssige evner til at bygge sit eget hus, og derfor er planen at levere boligerne som færdige kasser, hvor alle sikkerhedskrav er overholdt. De skal altså ikke bygges fra bunden, men den hjemløse kan blive inddraget i indretning og udformning af boligen og i øvrigt bidrage i det omfang, det er muligt.

Til maj træder en ny planlov i kraft, som gør det muligt at gennemføre projektet, og kommunen venter nu svar på en ansøgning til en statslig pulje, som støtter nye og skæve boliginitiativer. Og der er gode muligheder, da der endnu ikke er givet penge ud fra puljen. Projektet kan, hvis alt går som kommunen og Levi Dørken og Thomas Degn håber, starte op i 2018.

Find Life In A Box på Facebook og lifeinabox.dk

(Kilder: Jyllands Posten og Aarhus Kommune)

Kunne du lide det, du læste? Skriv dig op til vores daglige nyhedsbrev her

Bæredygtig Business

/

Udvikling

Gellerup ad nye stier
Ghetto. Smag på ordet. Vend det i tankerne, og prøv at spørge dig selv, hvad en ”ghetto” egentlig er. Spørgsmålet er, om den overhovedet findes.

Bæredygtig Business

Mondragon- en global socialøkonomisk kæmpe
Verdensomspændende kooperativ med rødder i Spanien har økonomisk og social succes.

Værktøjskassen

Forskning: mål din virksomheds sociale effekt

Værktøjskassen

Gode penge på dagsordenen i England

Bæredygtig Business

Ny aftale om elbiler skal sætte strøm til salget

Udvikling

Ny database over social innovation i Europa

Bæredygtig Business

Kultur giver kontant succes

Politik

/

Udvikling

Kongelig kasse til socialøkonomiske virksomheder

Bæredygtig Business

/

Udvikling

Fremtidens boliger til hjemløse og studerende

Bæredygtig Business

Skrald får ofte nyt liv

Politik

Kontanthjælpen er den mest upopulære velfærdsydelse

Udvikling

Vestligt genbrugstøj ødelægger afrikas tøjindustri

Politik

/

Udvikling

Den Europæiske Socialfond fylder 60 år

Politik

Minister: Det er helt efter bogen

Politik

Faderrollen er afgørende for lavtuddannede

Bæredygtig Business

København stopper ekstern kontrol af social dumping

Bæredygtig Business

Lederne investerer millionbeløb i socialøkonomisk virksomhed

Udvikling

Kronisk syge presser kommunekasserne

Bæredygtig Business

Funder plejecenter får ledige i job

Bæredygtig Business

/

Politik

Mere IT-sikkerhed giver Danmark erhvervsfordel