Forside /
24. marts 2017

Kontanthjælpen er den mest upopulære velfærdsydelse

For første gang vil et flertal af danskerne spare på kontanthjælpen, mens børn, ældre og sundhedsvæsenet har vundet danskernes gunst.

Skrevet af Ronja Pilgaard

Ved valget i 2011 mente et lille flertal af vælgerne, at det var fint at lade udgifterne til kontanthjælp stige. Fire år senere var vælgernes syn på kontanthjælp ændret: Nu var der flertal for at bruge færre penge til kontanthjælp, skriver Ugebrevet A4 fredag.

Det viser en omfattende undersøgelse om danskernes holdning til velfærdsstaten, der er gennemført i forbindelse med folketingsvalget i 2015. Undersøgelsen er en del af Den Store Valgundersøgelse fra 2015, som præsenteres i dag på Christiansborg.

– Både kontanthjælpen og dagpenge er ved at blive udkantsvelfærd. Vælgerne bakker i mindre og mindre grad op om ydelser, der er rettet mod det, som middelklassen betragter som marginaliserede grupper i samfundet. Til gengæld er der en stadig stigende opbakning til sundhed, ældrepleje og børnepasning, siger valgforsker på Aarhus Universitet, Carsten Jensen, der er medforfatter på den store Valgundersøgelse.

“Både kontanthjælpen og dagpenge er ved at blive udkantsvelfærd”

Valgforsker Rune Stubager fra Aarhus Universitet fortæller, at tonen i den offentlige debat med mistænkeliggørelse af folk på kontanthjælp har bidraget til, at mange vælgere gerne vil spare på ydelsen:

– Nogle vælgere er simpelthen bekymrede for, at kontanthjælpen er blevet for lukrativ, siger han.

Børn, ældre og sundhed
Undersøgelsen viser, at hjemmehjælp, sundhed og børnehaver er de tre mest populære velfærdsydelser, mens dagpenge og kontanthjælp ligger i bunden med kontanthjælpen som absolut bundskraber. Uddannelse og folkepension ligger i midten.

Formand for Dansk Socialrådgiverforening Majbritt Berlau beklager, at danskerne ikke har forståelse for, at kontanthjælpsmodtagere ikke bare skal presses på pengepungen.

– Når vælgerne i 2015 ikke ville bruge flere penge på kontanthjælp, hænger det i høj grad sammen med, at kontanthjælpsmodtagere både før og under valgkampen blev portrætteret som syndebukke, og det var helt legitimt for mange politikere at være hårde i replikken og tale om dem som nogen, der ikke gider og bare skal tage sig sammen. Det var og er dybt problematisk, fordi det gør et indhug i opfattelsen af vores fælles solidariske velfærdsstat, siger hun til Ugebrevet A4.

Splittelse
Undersøgelsen afslører store forskelle på venstrefløjen og højrefløjens holdninger til kontanthjælpen.

Vælgere, der i juni 2015 satte kryds ved Enhedslistens og SF ønsker i høj grad, at der skal bruges flere offentlige skattekroner på kontanthjælpen. Socialdemokratiet og Alternativets vælgere ønsker det kun i mindre grad.

Til gengæld har Liberal Alliances, Konservatives og Venstres vælgere stor lyst til at svinge sparekniven over kontanthjælpen. Lidt mindre er spareiveren hos Dansk Folkeparti, men det er det eneste velfærdsområde, hvor Kristian Thulesen Dahls vælgere bakker op om nedskæringer.

Kontanthjælpen er blevet en slags ideologisk slagmark, fordi de klassiske fronter mellem højre og venstre trækkes så skarpt op på det område, anfører Rune Stubager.

– Når regeringen gennemfører det kontroversielle kontanthjælpsloft, har de et overbevisende flertal i deres eget bagland, siger Rune Stubager.

Du kan læse hele Den Store Valgundersøgelse for 2015 her.

Kunne du lide det, du læste? Skriv dig op til vores daglige nyhedsbrev her

Bæredygtig Business

/

Udvikling

Gellerup ad nye stier
Ghetto. Smag på ordet. Vend det i tankerne, og prøv at spørge dig selv, hvad en ”ghetto” egentlig er. Spørgsmålet er, om den overhovedet findes.

Bæredygtig Business

Mondragon- en global socialøkonomisk kæmpe
Verdensomspændende kooperativ med rødder i Spanien har økonomisk og social succes.

Værktøjskassen

Forskning: mål din virksomheds sociale effekt

Værktøjskassen

Gode penge på dagsordenen i England

Bæredygtig Business

Ny aftale om elbiler skal sætte strøm til salget

Udvikling

Ny database over social innovation i Europa

Bæredygtig Business

Kultur giver kontant succes

Politik

/

Udvikling

Kongelig kasse til socialøkonomiske virksomheder

Bæredygtig Business

/

Udvikling

Fremtidens boliger til hjemløse og studerende

Bæredygtig Business

Skrald får ofte nyt liv

Politik

Kontanthjælpen er den mest upopulære velfærdsydelse

Udvikling

Vestligt genbrugstøj ødelægger afrikas tøjindustri

Politik

/

Udvikling

Den Europæiske Socialfond fylder 60 år

Politik

Minister: Det er helt efter bogen

Politik

Faderrollen er afgørende for lavtuddannede

Bæredygtig Business

København stopper ekstern kontrol af social dumping

Bæredygtig Business

Lederne investerer millionbeløb i socialøkonomisk virksomhed

Udvikling

Kronisk syge presser kommunekasserne

Bæredygtig Business

Funder plejecenter får ledige i job

Bæredygtig Business

/

Politik

Mere IT-sikkerhed giver Danmark erhvervsfordel