Forside /
23. marts 2017

Kronisk syge presser kommunekasserne

Siden 2007 er antallet af kroniske syge og multisyge steget voldsomt. En ny rapport fra Region Hovedstaden viser, at udover de menneskelige omkostninger, så belaster de kroniske sygdomme især kommunernes økonomi.

Skrevet af Ronja Pilgaard

Kronisk sygdom kan først og fremmest være en alvorlig hæmsko for den enkeltes livskvalitet og muligheder. Men det stigende antal mennesker, som i dag lever med kroniske sygdomme, betyder også, at samfundet har store udgifter til pleje, omsorg og behandling.

Nu har forskere fra Region Hovedstaden i samarbejde med 14 kommuner for første gang tal på, præcist hvordan de kroniske sygdomme påvirker økonomien i region og kommuner.

Konklusionen er, at det ikke er hospitalerne, men først og fremmest kommunekasserne, som må holde for, når vi bliver syge. Det er især sygdomme som f.eks. hjertesygdom, diabetes, KOL og demens, der medfører store kommunale udgifter til omsorg og pleje. Og udgifterne eksploderer, når vi bliver 65 år – og hvis vi rammes af flere sygdomme på én gang.

Det handler om livskvalitet
Regionsrådsformand i Region Hovedstaden, Sophie Hæstorp Andersen (S), er stærkt bekymret over, at vi som samfund ikke har været gode nok til at forebygge sygdomme.

– Sundhed giver friheden til at kaste sig ud i livet. For at kunne gå til fodbold, lege med børnebørnene, gå på arbejde, tage trapperne, lufte hunden. Derfor er det dybt bekymrende at vores analyser viser at så mange af os må leve med store begrænsninger i livet. For eksempel fordi man efter et langt og hårdt arbejdsliv må trækkes med sygdomme som diabetes eller KOL. Og det er klart, at hvis vi ikke lykkes med at forebygge sygdomme, så har det ikke bare menneskelige konsekvenser, men det presser også hospitalerne og belaster velfærden i kommunerne” siger Sophie Hæstorp Andersen.

Kommunerne: Et vigtigt indspark
I KKR Hovedstaden, der koordinerer samarbejdet mellem hovedstadens kommuner og med Region Hovedstaden, ser man også med alvor på tallene. Formand og borgmester i Albertslund Kommune, Steen Christiansen (S), peger på, at de nye tal kan hjælpe med at målrette indsatserne bedre:

– Selvfølgelig er vi som kommuner stærkt interesserede i disse tal, hvis de kan være med til at styrke vores samarbejde om indsatser for forebyggelse endnu mere. Tallene fortæller os ret præcist, hvad de forskellige sygdomme koster, og derfor ser jeg også det her som et vigtigt indspark til arbejdet med, hvilke konkrete indsatser og områder, der skal prioriteres højere, så færrest mulige mennesker bliver syge.

Kunne du lide det, du læste? Skriv dig op til vores daglige nyhedsbrev her

Bæredygtig Business

/

Udvikling

Gellerup ad nye stier
Ghetto. Smag på ordet. Vend det i tankerne, og prøv at spørge dig selv, hvad en ”ghetto” egentlig er. Spørgsmålet er, om den overhovedet findes.

Bæredygtig Business

Mondragon- en global socialøkonomisk kæmpe
Verdensomspændende kooperativ med rødder i Spanien har økonomisk og social succes.

Værktøjskassen

Forskning: mål din virksomheds sociale effekt

Værktøjskassen

Gode penge på dagsordenen i England

Bæredygtig Business

Ny aftale om elbiler skal sætte strøm til salget

Udvikling

Ny database over social innovation i Europa

Bæredygtig Business

Kultur giver kontant succes

Politik

/

Udvikling

Kongelig kasse til socialøkonomiske virksomheder

Bæredygtig Business

/

Udvikling

Fremtidens boliger til hjemløse og studerende

Bæredygtig Business

Skrald får ofte nyt liv

Politik

Kontanthjælpen er den mest upopulære velfærdsydelse

Udvikling

Vestligt genbrugstøj ødelægger afrikas tøjindustri

Politik

/

Udvikling

Den Europæiske Socialfond fylder 60 år

Politik

Minister: Det er helt efter bogen

Politik

Faderrollen er afgørende for lavtuddannede

Bæredygtig Business

København stopper ekstern kontrol af social dumping

Bæredygtig Business

Lederne investerer millionbeløb i socialøkonomisk virksomhed

Udvikling

Kronisk syge presser kommunekasserne

Bæredygtig Business

Funder plejecenter får ledige i job

Bæredygtig Business

/

Politik

Mere IT-sikkerhed giver Danmark erhvervsfordel